Żurek

Żurek ekologiczny W CZARNYM LESIE powstaje w wyniku naturalnej fermentacji najwyższej jakości ekologicznej mąki żytniej. Mąka pochodzi z certyfikowanej ekologicznej uprawy żyta i przyjeżdża do nas prosto z młynu górzystych i lesistych okolic Podkarpacia.

Z ekologicznych upraw pochodzą również: czosnek, który dodajemy świeży do procesu kiszenia oraz ekologiczne suszone przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny oraz liść laurowy. Stosujemy naturalną kamienną sól kłodawską, bogatą w mikroelementy, bez dodatku antyzbrylaczy.

Do zakwasu nie dodajemy kultur starterowych, cukru, octu, ani substancji konserwujących.


Responsive image

Żurek

Składniki:

Wywar

  • 1/2 skrzydła indyka lub 2 skrzydła kurczaka
  • 100 g wołowiny
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ dużego korzenia selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • kilka zielonych części pora
  • kilka gałązek pietruszki zielonej
  • kilka gałązek lubczyku
  • 2 l wody
Do gotowego wywaru:

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 4 jajka kurze lub 10 jajek przepiórczych
  • 2 białe kiełbasy wieprzowe
  • 1 łyżeczka lubczyku i/lub majeranku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • słoik ŻURKU EKOLOGICZNEGO W CZARNYM LESIE
  • łyżka śmietany 30%
Przygotowanie:

Mięso umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na średnim ogniu.

Warzywa obierz i dokładnie umyj. Cebulę opal nad palnikiem lub opiecz na suchej patelni. Pokrój warzywa w małe kawałki, dodaj do gotującego się wywaru i gotuj około 40-50 minut na małym ogniu.

W tym czasie pokrój kiełbasę w plastry i usmaż na odrobinie gęsiego smalcu.

Ugotuj jaja na twardo.

Obierz ziemniaki i pokrój je w małe kawałki.

Kiedy warzywa będą miękkie wyciągnij mięso i warzywa z wywaru.

Do wywaru dodaj ziemniaki, sól, lubczyk i majeranek.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj ŻUREK EKOLOGICZNY W CZARNYM LESIE. Zagotuj.

Dodaj łyżkę śmietany. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do zupy dodaj podsmażoną kiełbasę oraz połówki jajek (jeśli używasz jajek przepiórczych, dodaj je w całości)

SMACZNEGO!

Żurek wegetariański

Składniki:

Wywar

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • kilka zielonych części pora
  • kilka gałązek pietruszki zielonej
  • kilka gałązek lubczyku
  • 2 l wody
  • łyżeczka oleju.
Do gotowego wywaru

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 4 jajka kurze lub 10 jajek przepiórczych
  • 200 g dowolnych grzybów
  • 1 łyżeczka lubczyku i/lub majeranku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • słoik ŻURKU EKOLOGICZNEGO W CZARNYM LESIE
  • łyżka śmietany 30% - łyżka masła.
Przygotowanie:

Warzywa obierz i dokładnie umyj. Cebulę opal nad palnikiem lub opiecz na suchej patelni. Pokrój warzywa w małe kawałki, zalej wodą i gotuj około godziny na małym ogniu.

W tym czasie pokrój grzyby i usmaż na maśle.

Ugotuj jaja na twardo.

Obierz ziemniaki i pokrój je w małe kawałki.

Kiedy warzywa będą miękkie wyciągnij je z wywaru.

Do wywaru dodaj ziemniaki, sól, lubczyk i majeranek.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj ŻUREK EKOLOGICZNY W CZARNYM LESIE. Zagotuj.

Dodaj łyżkę śmietany. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do zupy dodaj podsmażone grzyby oraz połówki jajek (jeśli używasz jajek przepiórczych, dodaj je w całości).

SMACZNEGO!

O Nas

Skakun sp. z o.o. producent ekologicznych przetworów W CZARNYM LESIE.

Responsive image Responsive image

Kontakt

tel: +48 576-892-288
email: biuro@wczarnymlesie.pl
Facebook